Tuin leven

Zorg goed voor je tuin en planten

Ook als je geen groene vingers hebt, verdienen je planten en je gazon de beste zorgen. Afhankelijk van de soort planten die je hebt, hebben ze niet veel onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal zaken waar je, voornamelijk in de zomermaanden, rekening mee moet houden. Alles wat je nodig hebt voor een gezonde tuin vind je in tuincentra of speciaalzaken waar je ook benodigdheden hebt voor huisdieren, zoals hondenvoer of speeltjes.

Gebruik meststoffen

Indien je planten in je tuin hebt staan, is het belangrijk om de bodem van je gazon jaarlijks te bemesten. Dit heeft namelijk verschillende voordelen. In eerste instantie zorgen deze meststoffen dat de planten die in je tuin staan geen tekort aan voedingsstoffen oplopen. Voldoende meststoffen zorgen er ook voor dat je plant mooi open bloeit. Net zoals mensen hebben ook planten voeding nodig om te kunnen overleven.

Een tekort aan meststoffen zal ervoor zorgen dat de planten minder goed en snel groeien en dat ook hun bladeren verkleuren. In het slechtste geval kan je plant zelfs doodgaan. Meststoffen kan je heel eenvoudig in tuincentra kopen of zelfs in sommige dierenwinkels waar je ook onder meer hondenvoer kan kopen.

Wanneer je tuin bemesten?

Je tuin jaarlijks bemesten is belangrijk indien je planten hebt, maar in principe is het zelfs nog beter om dit twee keer per jaar te herhalen. De eerste keer plan je best in het voorjaar, wanneer je je tuin klaar maakt na de wintermaanden. Dit is ook de periode dat de planten terug sterk beginnen te groeien waardoor ze wel wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Een tweede bemestingen kan je inplannen tijdens de zomermaanden.

Wanneer je je meststof gaat kopen, heb je de keuze tussen kunstmest en organische mest. Er wordt aangeraden om te kiezen voor de organische mest. Dit om verschillende redenen. Een eerste reden is dat de bodem van je tuin de organische meststoffen eenvoudiger gaat vasthouden. Door de schimmels en bacteriën die in je bodem leven, worden de meststoffen omgevormd tot voeding die de planten eenvoudig kunnen opnemen.

Daarnaast bevat kunstmest ook verschillende meststoffen die niet in de natuur voorkomen waardoor ze schade kunnen toebrengen aan het bodemleven. Bovendien wordt het veel slechter opgenomen door de organismen die in de bodem leven waardoor een enkele regenbui ervoor kan zorgen dat alle meststoffen worden weggespoeld. Op deze manier hebben je planten dus geen profijt meer van de meststoffen.

Ook koemest is niet de beste mest die je kan gebruiken. In tegenstelling tot kunstmest is deze wel organisch, maar koemest bevat veel minder verschillende grondstoffen waardoor deze ook niet ideaal zijn om je planten mooi te doen groeien.

Je houd misschien ook van..