Tuin leven

Hou je tuin proper met het juiste materiaal

Een tuin hebben is altijd leuk, maar afhankelijk van de grootte brengt het ook wel wat onderhoud met zich mee. Indien je enkel een gazon hebt dat je moet afrijden, heb je niet veel materiaal nodig. Wanneer je ook nog bomen in je tuin hebt staan, kunnen bladblazers en kettingzagen handig zijn.

Waarom bladblazers aankopen?

Bladblazers zijn handig wanneer je bomen in de overgang tussen herfst en winter hun bladeren verliezen. Als je niet wil dat alle blaadjes verspreid in je tuin blijven liggen, kan je gebruik maken van een bladblazer. Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten bladblazers waar je uit kan kiezen.

Sommige blazers bevatten bijvoorbeeld ook een zuigfunctie. Alle bladeren worden door het toestel opgezogen zodat je ze nadien eenvoudig kan deponeren in een afvalcontainer. De meeste blazers die een zuigfunctie hebben, hebben ook een versnipperaar. Dit zorgt ervoor dat alles wat wordt opgezogen tot kleine stukjes wordt versnipperd zodat de opvangbak niet meteen vol is.

Bij de aankoop van een bladblazer kan je kiezen tussen een elektrische blazer en een die op benzine werkt. Een elektrische is minder luidruchtig, maar heeft vaak minder vermogen dan een blazer op benzine. Wanneer je een grotere tuin hebt, is er een op benzine vaak aangewezen. Daarnaast is ook het vermogen belangrijk. Een krachtige blazer is handig, maar te krachtig is ook niet goed. Dan blaas je de blaadjes namelijk te ver weg. Kies daarom voor een blazer met aanpasbare snelheden. Zo kan je zelf kiezen welke snelheid het beste werkt voor jou.

Schaf een kettingzaag aan

Wanneer je bomen in je tuin hebt, heb je niet enkel problemen met de blaadjes. Het gebeurt ook wel eens dat takken moet afgezaagd worden. Je kan dit met een handzaag doen, maar bij dikkere takken is dit niet handig. Een kettingzaag om takken snel en eenvoudig door te zagen, kan interessant zijn.

Welke kettingzaag je het beste neemt, hangt onder meer af van de dikte van de takken of het hout dat je wil doorzagen. Hoe dikker het hout, hoe groter de lengte van het zaagblad moet zijn. De lengte wordt gemeten vanaf het punt dat het blad in de behuizing gaat tot het einde van je kettingzaag. Wanneer je enkel wat wil snoeien, is een zaagblad van 12 tot 16 inch zeker voldoende. Bij zware en dikke stukken hout kies je beter voor een lengte van meer dan 24 inch.

Net zoals bij de bladblazers heb je ook bij kettingzagen de keuze tussen elektrische machines en een zaag op benzine. Ook hier zijn blazers op benzine krachtiger qua vermogen.

Je houd misschien ook van..