Trends

Cosmetische chirurgie voor de jetset

Zoals de meeste mensen denk je misschien dat cosmetische chirurgie precies hetzelfde is als plastische chirurgie. Een meerderheid van de plastisch chirurgen kiest ervoor om hun praktijk op de eerste te concentreren en daarom worden beide termen vaak op dezelfde manier gebruikt. Dit is echter technisch onjuist. Hoewel ze nauw verwant zijn, zijn deze soorten operaties niet hetzelfde.

Verschillende doelstellingen

Cosmetische chirurgie en plastische chirurgie zijn zowel bedoeld om het uiterlijk van een patiënt te verbeteren, maar ze hebben verschillende onderliggende filosofieën die de doelen, onderzoek en training sturen.

Cosmetische chirurgie heeft tot doel het fysieke uiterlijk te verbeteren

Dit type operatie omvat principes, technieken en procedures die gericht zijn op het verbeteren van het uiterlijk van een patiënt. In wezen is het bedoeld om de symmetrie, proportie en esthetische aantrekkingskracht te verbeteren. Deze procedure kan op alle delen van de nek, het hoofd en het lichaam worden uitgevoerd. Aangezien de behandelde gebieden normale functies hebben, is cosmetische chirurgie slechts optioneel. Het wordt uitgevoerd door artsen uit verschillende medische vakgebieden, zoals plastisch chirurgen.

Het toepassingsgebied van cosmetische chirurgie bestaat uit:

  • Broodverbetering: vergroting, reductie, lift
  • Lichaamscontouren: behandeling van gynaecomastie, liposuctie, buikwandcorrectie
  • Gezichtscontouren, Kin-/wangverbetering, Neuscorrectie
  • Gezichtsverjonging: wenkbrauwlift, ooglidlift, facelift, neklift
  • Huidverjonging: Botox, Fillerbehandelingen, Laser Resurfacing

Plastische chirurgie heeft tot doel defecten te herstellen om het uiterlijk en de normale functie te reconstrueren

Plastische chirurgie wordt genoemd als een chirurgische specialiteit die zich toelegt op het reconstrueren van gezichts- en lichaamsafwijkingen als gevolg van geboorteafwijkingen, brandwonden, ziekte en trauma. Het is bedoeld om delen van het lichaam te corrigeren die niet goed functioneel zijn en van nature reconstructief zijn. Hoewel de meeste plastisch chirurgen ervoor kiezen om aanvullende opleiding te volgen en ook cosmetische chirurgie uit te voeren, is hun chirurgische opleiding gebaseerd op reconstructieve plastische chirurgie. In feite werd de naam van de American Society of Plastic and Reconstructive Surgeons in 1999 veranderd in de American Society of Plastic Surgeons om de boodschap duidelijk over te brengen dat “reconstructieve en plastische chirurgen één en hetzelfde zijn”.

Voorbeelden van plastische chirurgieprocedures:

Brandwondenhersteloperatie
Borstreconstructie
Herstel van aangeboren defecten: herstel van defecten aan extremiteiten, gespleten gehemelte
Handchirurgie
Litteken Revisie Chirurgie
Reconstructie onderste extremiteit
De opleiding plastische chirurgie kan worden afgerond door middel van een postdoctoraal residentieprogramma.

Artsen die de certificering van de raad voor plastische chirurgie hebben behaald, moeten een algemene chirurgie-residentie en nog eens twee jaar op het specifieke gebied voltooien. Hoewel de residency-programma’s cosmetische chirurgie kunnen omvatten als onderdeel van de opleiding van een chirurg, komen ze meestal niet met training over elke cosmetische procedure.

Je houd misschien ook van..