Luxe wonen

Gordijnen verduisterend kopen? Lees eerst even onze blog

De keuze uit gordijnen is enorm. Je kunt kiezen uit verschillende materialen en kleuren terwijl je ook nog keuze kunt maken uit gordijnen verduisterend of exemplaren die meer licht doorlaten. Verduisteringsgordijnen zijn een goede keuze wanneer je geen last wil hebben van lichtinval. Bijvoorbeeld als je op de dag veel televisie kijkt of achter een beeldscherm zit. In onze blog bespreken we welke soorten verduisteringsgordijnen er zijn en waar je op moet letten als je ze wil kopen.

Gordijnen verduisterend in verschillende gradaties

Het ene verduisterende gordijn is het andere niet en je moet dus weloverwogen beslissingen nemen voordat je gordijnen verduisterend koopt. Hoe goed een gordijn licht tegenhoudt wordt aangegeven in een aantal percentages. Hoe dichter het getal bij de 100 ligt des te beter de gordijnen het licht tegenhouden. De keerzijde van de medaille is dat het in de kamer ook een stuk donkerder wordt als je voor verduisteringsgordijnen met een percentage van tussen de 80 en 100 kiest. Maar dat kun je weer oplossen door een lampje aan te doen of om tijdens de momenten dat je niet aan het werk bent of geen televisie kijkt de gordijnen te openen. 

Van verschillende materialen

Evenals bij normale gordijnen kun je gordijnen verduisterend van verschillende materialen kopen. De keuze die je maakt is afhankelijk van het interieur en natuurlijk jouw persoonlijke smaak. Houdt er wel rekening mee dat de keuze iets beperkter is, omdat verduisteringsgordijnen in de regel van dikker stof zijn gemaakt. Dat zorgt er ook uiteindelijk voor dat deze gordijnen het licht goed kunnen tegenhouden. Toch is de keuze nog steeds aanzienlijk. Kijk vooral even naar hoe goed de stof in jouw interieur past en wil in de kleuren die je wil beschikbaar is. 

Verschillende kleuren

Verduisteringsgordijnen zijn evenals traditionele gordijnen in verschillende kleuren verkrijgbaar. Van neutrale kleuren tot aan uitgesproken kleuren. De keuze die je maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en jouw interieur. Het is een misvatting dat gordijnen verduisterend altijd donker zijn. Je kunt bijvoorbeeld hele mooie zandkleurige gordijnen kopen die het licht prima kunnen tegenhouden. 

Gordijnen verduisterend ophangen

De gordijnrails voor verduisteringsgordijnen vergt iets meer aandacht, want het systeem moet wel geschikt zijn om iets zwaardere gordijnen te kunnen dragen. Deze gordijnen wegen zwaarder, omdat ze van dikke stof gemaakt zijn. Gelukkig zijn er volop systemen verkrijgbaar die zwaardere gordijnen kunnen dragen en die ook praktisch in gebruik zijn. Als je twijfelt of het systeem wel bij gordijnen verduisterend past is het goed om advies in te winnen bij een specialist.

De misvatting

Een grote misvatting is dat gordijnen verduisterend niet gewassen mogen worden. Veel mensen denken dat deze gordijnen de werking na een wasbeurt verliezen, maar dat is niet het geval. Deze gordijnen kun je prima wassen en hebben een verduisterende werking door de dikke stof die is gebruikt. Uiteraard moet je altijd de labels raadplegen om te kijken of je de gordijnen kunt wassen en zo ja, hoe je ze moet wassen. 

Je houd misschien ook van..