Interieur

Zoek de juiste schilderijlijst bij het juiste schilderij

Een mooi schilderij, zelf gemaakt of juist niet, is van grote waarde voor de eigenaar. En bij een mooi schilderij hoort natuurlijk ook een mooie schilderijlijst. Deze lijsten komen in allerlei variaties en dus is het zaak om eentje te vinden die niet alleen recht doet aan datgene wat er is geschilderd, maar die ook makkelijk in het interieur past. Heb je dat goed op orde, dan heb je een lijst die het schilderij op de juiste manier ondersteunt en waar je zodoende nog vele jaren plezier van zult hebben. Maar hoe kies je de juiste? Een paar tips.

Kies de juiste maat

Allereerst is er de maat. Die verschilt per schilderij en dus ook per lijst. Veel aanbieders hebben een aantal standaardmaten waar je uit kan kiezen en deze lijst met maten is al behoorlijk groot. Nu heb je met foto’s ook vaak echte standaardmaten, maar dat ligt bij een schilderij toch net even anders. Een schilderij komt in de maat waarin het komt en dus kan het goed kunnen dat je een schilderijlijst op maat nodig hebt. Geen probleem, want er zijn genoeg aanbieders die hun eigen lijstenmakerij hebben. En in die lijstenmakerij worden de lijsten moeiteloos op maat gemaakt, zodat je straks echt iets unieks in huis hebt dat volledig past bij jouw schilderij. Dus vrees niet als de gewenste maat niet in de lijst met standaardmaten voorkomt; het is gemakkelijk om alsnog een lijst te krijgen die echt helemaal is gemaakt voor jouw schilderij.

Kies de juiste stijl

Een andere belangrijke factor is de stijl van de schilderijlijst. Deze stijl weegt altijd zwaar mee, omdat het heel duidelijk te zien is en een stempel drukt op het schilderij zelf. Daarom is het belangrijk om een lijst te kiezen die goed past bij zowel het schilderij als je interieur. Heb je namelijk een strak interieur met een vrij minimalistische inrichting, dan is de kans groot dat de lijst die je kiest aan dezelfde voorwaarden voldoet. Een flamboyante lijst met veel kleuren en een klassieke vormgeving is dan wellicht iets wat een beetje uit de toon valt. Ook moet de lijst dus goed passen bij het schilderij, want dat schilderij is natuurlijk leidend. Zoek daarom zorgvuldig een lijst uit die echt past bij wat jij graag wilt zien. Een lijst die de aandacht niet afleidt van het schilderij, maar die het schilderij juist accentueert. Het zijn soms kleine verschillen en details, maar wel verschillen en details die er toe doen. 

Kies het juiste materiaal

Tenslotte is er het materiaal van de lijst. Dat kan ook verschillend zijn, want de tijd dat lijsten alleen in hout kwamen ligt lang achter ons. Kunststof en aluminium zijn bijvoorbeeld materialen die ook steeds meer gebruikt worden en dat is niet zo gek, want deze materialen zijn zeer robuust en gaan buitengewoon lang mee. Wat het ook wordt; kies voor kwaliteit. Een kwalitatief hoogwaardige lijst is erg belangrijk, zeker bij een schilderij. Daar wil je gewoon vele jaren plezier van hebben en dus is het zaak om niet te beknibbelen, maar juist om te investeren in iets voor de toekomst.

Je houd misschien ook van..