Interieur

Goedkope complete keuken – voor iedereen weer anders

Een complete keuken veronderstelt dat er ook een incomplete keuken is? Wie koopt er nu een halve of een driekwart keuken? Met compleet wordt natuurlijk een keuken bedoeld met zoveel functies dat je er ongeveer alles in kunt doen: ongebreideld kokkerellen, bakken, stomen, een royaal werkblad benutten en zestig soorten kruiden opbergen. Om maar wat te noemen. Een keuken is een werkstation maar net zo goed een opberg archief. Je hele keukeninventaris kan een plekje krijgen in een complete keuken. Maar compleet is wat anders als je als single je huis bewoont of wanneer je met geliefde en vier kinderen er een huishouden in hebt. Een kleine keuken kan dus al snel compleet zijn als je op je eentje woont. Hoe het ook zij, complete keukens zijn er in alle soorten en maten. Alleen, juist door die compleetheid, vaak nogal aan de prijs. Bestaat er eigenlijk wel een goedkope complete keuken?

De standaard keuken

Allereerst om het verschil duidelijk te krijgen met een complete keuken: wat moet er aanwezig zijn in een standaard keuken. Vijf apparaten zijn onontbeerlijk:

  • Kookplaat (fornuis)
  • (Combi)oven
  • Afzuigkap
  • Koelkast met vriesvakje
  • Vaatwasser

De goedkope complete keuken 

Gaan we zestig jaar terug in de tijd, dan is zo’n standaard pakket al genoeg om van een complete keuken te spreken. Nu niet meer. Wat je extra aantreft in een complete keuken is minimaal het volgende:

  • Stoomoven
  • Magnetron
  • Kraan die kokend water levert
  • Ingebouwde koffiezetmachine
  • Inbouw vriezer en ijsblokjesmaker

Al deze apparaten en nog meer in je keuken aanwezig? Dan is er echt sprake van een complete keuken. Alleen weer niet een goedkope. Vooral de apparatuur zorgt ervoor dat je keuken dan beslist prijzig is. Dat kan zomaar duizenden euro’s hoger uitvallen dan een standaard keuken. Check dan ook altijd eerst of je echt al die gadgets nodig hebt. Of dat je ze wellicht maar een keer per twee maanden gebruikt. Zo kun je richting een goedkope complete keuken gaan. Komt die aparte vriezer wel altijd goed vol? Is een barbecue plaat midden in een groot fornuis eigenlijk wel handig? Alleen al het schoonmaken van al die steentjes, steeds weer. 

Jij bepaalt wanneer je goedkope complete keuken af is

Houd het persoonlijk. Een goedkope complete keuken is echt al compleet als alles aanwezig is dat je regelmatig wilt gebruiken. Ben je een echt kookstel? Dus samen kokkerellen is helemaal jullie ding. Dan is je keuken compleet als er meer dan voldoende werkblad aanwezig is. Ben je een kruiden fanaat? Dan heb je specifiek bergruimte nodig voor je specerijen. Een complete keuken werkt qua stroom ook zoals het moet. Voor de vaatwasser en de oven een eigen groep. Heb je een grote inductie kookplaat? Dan heb je ook krachtstroom nodig. Een complete keuken moet aangesloten op de juiste energiepunten.

Op naar een goedkope complete keuken

Wie een goedkope complete keuken zoekt, kijkt eerst naar de eigen behoefte. Dan naar de apparaten die echt nodig zijn. En tot slot naar mooi ogende kastjes, aanrechtbladen, spatwanden en andere esthetica. Laat je echter niet meer apparatuur aanpraten dan je werkelijk zult gebruiken. Zo houd je je keuken uitgave goed binnen budget.

Wanneer goedkope complete keuken niet volledig op jouw wensen aansluit, is goedkope rechte keuken een goed alternatief.

Je houd misschien ook van..