Interieur

Creëer sfeer in huis met een kachel

Een kachel of een open haard in huis zorgt voor een extra element van sfeer en gezelligheid. Zeker in koude wintermaanden is er niets gezelliger dan samen in de zetel naar televisie kijken met een open haard die warmte brengt. Wanneer je op zoek bent naar een open haard, zijn er verschillende mogelijkheden.

Verschil tussen kachel en open haard

Ondanks dat de verschillen toch steeds kleiner worden, zijn kachels en open haarden niet hetzelfde. Een open haard is in de meeste gevallen ingebouwd in een woning, waar kachels vrijstaand zijn en vaak achteraf worden bijgeplaatst. Daarnaast is er ook een verschil in warmte.

Wanneer je aan een open haard denkt, denk je in eerste plaats aan de sfeerverwarming die het met zich meebrengt. Een open haard gebruik je vaak om het gezellig te maken in je huis. De functionele warmte komt hierbij meestal op een tweede plaats. Bij een kachel daarentegen is de functionele warmte het belangrijkste. Het belangrijkste doel is om de ruimte in kwestie op te warmen en de sfeer en gezelligheid is (misschien) minder belangrijk.

Het is dus belangrijk dat je op voorhand voor jezelf uitmaakt wat voor jou het belangrijkste is. Kies je voor een klassieke open haard, hou er dan rekening mee dat je steeds houtblokken op voorraad hebt om het vuur aan te steken. Bij een kachel heb je een mogelijkheid tussen een gas- of een houtkachel. Indien je voor een gaskachel kiest, moet je wel zeker zijn dat er een aansluiting op de gasleiding mogelijk is.

Ook buiten is een haard mogelijk

Het is bovendien ook perfect mogelijk om een open haard in je tuin te zetten. Dit wordt dan een tuinhaard of een buitenhaard genoemd. Ook hier heb je verschillende mogelijkheden en moet je voor jezelf beslissen wat jij het belangrijkste vindt: warmte of sfeer. Bepaal daarnaast op welke brandstof je een haard wil. Bij een buitenhaard heb je keuze tussen hout, pellet, gas en elektrisch. Elke brandstof heeft zijn voor- en nadelen.

Een elektrische buitenhaard zorgt voor een goede warmte, maar het verbruikt veel stroom en het heeft geen hoge sfeerfactor. Een gashaard is erg stijlvol en je hebt veel verschillende mogelijkheden, maar het is duurder dan hout doordat je steeds opnieuw gasflessen moet aankopen. Een houten buitenhaard zorgt voor sfeer en gezelligheid, maar je hebt houtopslag nodig en daarnaast is er kans op rookvorming. Als laatste is de pellet buitenhaard erg energiezuinig, maar je hebt weinig keuze in aankoop van een haard.

Een laatste element waar je rekening mee moet houden voor je een buitenhaard aankoopt, is de keuze tussen een mobiele haard of een die vaststaat op een bepaalde plaats in je tuin.

Welke haard kies jij?

Je houd misschien ook van..